onsdag 8 juni 2011

Bajs!

Ja, ni som läser här är nog medvetna om att D fötts med några saker som de flesta barn inte har. Det första stora som förändrade vårt liv var när hans analatresi upptäcktes. Analatresi är det samma som att man saknar normal ändtarmsöppning. En del har ingen alls, en del mynnar det ut i urinrör/slida/pung för och för några andra - däribland D - tar den normala ändtarmen slut en bit innan det ställe den normalt ska mynna ut på och sista biten är bara en tunn tunn (någon millimeter) fistelgång. D's upptäcktes mkt sent - han hade hunnit bli 8 månader varav vi bönat och bett om hjälp åtmintone 3 pga ordentliga förstoppningsproblem. När det upptäcktes dock var det snabba puckar.

D opererades snabbt och efter det följde en hel del efterarbete - ska dra det snabbt en annan gång... Vad som sker ofta för barn födda med detta är att människans normala tarmtömningsfunktion saknas eller inte börjar fungera lika tidigt iaf. D har sedan han var ca 6 månader i princip dagligen fått klyx (=lavemang) för att kunna tömma magen. Han äter dessutom en tarmreglerande medicin dagligen för annars är risken stor att det blir alldeles för hårt i magen på honom. I korta perioder har han några dagar i rad kunnat tömma själv men då oftast i samband med att han varit på tok för lös i magen och inte haft ngn chans att hålla emot - magsjuka eller då han ätit penicillin mot sina örononflammationer. Dr R säger att han har full tro på att D kommer lära sig detta själv o har som tidsplan sagt "kanske runt då han börjar skolan". Däremot tror man att han nog får fortsätta med medicinerna hela livet men det är ju inget som direkt kommer bli svårare ju äldre han blir - snarare tvärtom...

D blir ju äldre o äldre och dessutom klokare och klokare vilket än så länge underlättar en hel del och för 4 dagar sedan fick jag honom att sätta sig på pottan då jag tyckte han började göra lite ansträngda miner o så bad jag honom försöka klämma, han tog i för kung och fosterland och fyllde nästan hela pottan till både hans och min stora förvåning. Han blev så glad att detta måste ju även pappa få veta så han skyndade sig ut för att berätta. Dagen efter blev det samma förfarande men då hann han säga till innan o även denna gången blev han totalt till sig över det han lyckats med. Då fick även gästen i huset höra om mängden.

I dag är det 4.e dagen o jag börjar känna en ordentlig lycka! Det kommer komma bakslag men jag känner en framtidstro! Min duktiga prins! Å hur knasigt det än låter så gläder bajset mig enormt mkt!!!

3 kommentarer:

Madde sa...

Vad roligt att höra. Tänker ofta på er då B han vara riktigt hård i magen ibland och grimaserar illa. Hoppas att det fortsätter och vilken superduktig kille ni har.

Kram Madde

Sanna sa...

Åh vad fantastiskt det måste kännas för er! Underbart, hoppas det håller i sig så han känner sig än tryggare i det och positiv :)
Vår lille kille, Morris, i samma ålder har inte lagt undan blöjan än trots att han inte har några fysiska besvär. Vi hoppas att sommaren ska göra sitt för hans del med mycket nakenspring.

Håller tummarna för er duktiga kille!

Josefine sa...

underbara nyheter!! vi har med kiss och bajs här hemma hos oss!!